Για τρίτη ημέρα το πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο – Εκκενώθηκαν 9 χωριά

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από την πολυμέτωπη φωτιά στον δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Οι καταστροφές αναφέρονται κυρίως σε χωράφια με ελιές. Στην περιοχή βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη και η Πυροσβεστική ελπίζει ότι με τη βοήθεια των εναέριων μέσων θα καταφέρει να περιορίσει τη φωτιά. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Υπάρχουν εννιά χωριά του Ρεθύμνου, τα οποία έχουν εκκενωθεί μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το «112» για τη φωτιά.

Σχεδόν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης βρίσκεται σε πλήρη επιστράτευση και κινητοποίηση. Περίπου 300 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο Ρέθυμνο έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης (08.08.2024) ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη, Μαρία Ιωνή και αρμόδιους αξιωματικούς για το συντονισμό και το σχεδιασμό της πυρόσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς.

Γύρω στα μεσάνυχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχείρησαν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.

Το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς την περιοχή της Μεσαράς. Οι καπνοί από νωρίς το απόγευμα είχαν «βάψει» πορτοκαλί τον ουρανό στο Τυμπάκι, στις Μοίρες και στο Πετροκεφάλι και η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη.

amari fotia 2.jpg
amari fotia 3.jpg
amarii1.jpg
fotia amari new 1.jpg
fotia amari new 2.jpg
fotia amari new3.jpg
fotia amari new 4.jpg
fotia amari new 6.jpg
fotia amari new 7.jpg

Δείτε:

Οι καπνοί από τη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο σκέπασαν τον ουρανό στις Μοίρες!

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο – Εντολή εκκένωσης 7 οικισμών – Συνεχή 112 (βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί